Coaching makes the difference in growing

Over coaching

Rubriekenoverzicht

Algemeen
Aantal documenten: 4
Over coaching
Aantal documenten: 5
Organisatieadvies
Aantal documenten: 1
Boeken
Aantal documenten: 6
Cedeo
Aantal documenten: 2

Over coaching

Tips bij Doelen Stellen

DOELEN STELLEN

Welke weg zal ik nemen, vroeg Alice aan de Kat
Dat hangt ervan af waar je heen wilt, antwoordde de kat
Dat weet ik niet, zei Alice
Dan maakt het ook niet uit, welke weg je verder neemt, besloot de Kat

Waarom doelen stellen?

Oefening Moeten versus willen

MOETEN VERSUS WILLEN Oefening van Louise Hay

 

Gedachten en woorden creëren onze toekomstige ervaringen,

Opdracht:
Maak deze zin af op 5-6 manieren.
Ik moet......
Ik Moet..
Ik moet......
Ik moet......
Ik moet......

Vraag jezelf vervolgens per zin af, waarom... waarom.....waarom.......waarom....
4-5 keer doorvragen per zin.

Hierdoor kun je ontdekken waar je zelf vast zit in jouw persoonlijke overtuigingen. En wat je zelf ziet als jouw beperkingen.

Denk nu een na over het woord moeten. Het is een van de meest schadelijke woorden in onze taal. Elke keer dat we moeten gebruiken , brengen we dwang in ons leven. Om de ruimte en keuzevrijheid in het leven te vergroten zou je de dwang moeten minimaliseren. Door moeten te vervangen door mogen, willen, kunnen geeft je jezelf de vrijheid en de verantwoordelijkheid om te kiezen in plaats van dat er sprake is van dwang.

Neem nu de moet lijst eens opnieuw voor ogen en vervang het begin eens door "Als ik echt wil kan ik,......."

Dit werpt vaak een volledig nieuw licht op de zaak.
Vraag je zelf vervolgens er zin af. Waarom heb ik het dan nog niet gedaan.
.......
......

Vaak zie je nu antwoorden komen als
Ik wil niet,
Ik durf niet
Ik ben bang
Ik weet niet hoe
Omdat ik niet goed genoeg ben e.d.

Vaak ontdek je hierdoor je jezelf als jarenlang verwijten hebt gemaakt, omdat je iets deed wat je eigenlijk helemaal niet wilden doen. Vaak was het iets waar iemand anders van heeft gezegd dat ze het moesten. Als men dit inziet, kunnen ze het van hun moeten lijst schrappen. Wat een opluchting.

Begin te luisteren naar wat je zegt. Als je hoort dat je negatieve of beperkende woorden gebruikt verander ze. Wat vertel je het meest door? Als je en naar verhaal hoort, vind je het nodig dat het verder gaat, of kun je het loslaten?? Als je en positief verhaal hoort vertel het dan aan iedereen.
Kijk een of je verband ziet tussen wat mensen zeggen en de ervaringen die ze in hun leven hebben. Veel, veel, veel mensen leven een leven vol met moeten. Moeten is een woord waar je oren gespitst op zijn. Alsof er een bel gaat rinkelen, elke keer als je het hoort.
Vaak hoor je mensen in een gesprek wel 10 keer moeten gebruiken. Deze mensen vragen zich af hoe het komt dat hun leven zo star en dwangmatig is en waarom ze niet uit bepaalde toestanden weg kunnen komen. Ze willen controle over dingen die ze niet onder controle hebben. Ze keuren of zichzelf of iemand anders af. En dan vragen ze zich af waarom ze niet vrij zijn in hun leven.
Als je moeten uit je woordgebruik en uit je gedachten kunt weglaten zal er heel veel zelfopgelegde dwang uit je leven verdwijnen. Je creëert namelijk een enorme hoeveelheid dwang door te zeggen: ik moet naar mijn werk, ik moet dit of dat doen. Als je in plaats hiervan het woord kiezen gebruikt . Ik kies er nu voor om naar mijn werk te gaan, want dan kan ik de huur betalen. Ergens voor kiezen stelt je leven in een totaal ander perspectief. Alles wat je doet wordt hierdoor een keuze. Ook al lijkt het in praktijk zeker niet altijd zo.
Nog een uitdrukking waar je op kunt letten is ‘vergeet niet.. we zijn er aan gewend om te zeggen: vergeet niet om dit of dat te doen. En wat gebeurt er We vergeten het, We willen het wel onthouden, maar in plaats hiervan vergeet je het. Probeer voortaan i.p.v. vergeet niet te zeggen ónthoud alsjeblief.
Als je 's morgens wakke wordt, vervloek je dan het feit dat je naar je werk moet? Klaag je over het weer? Mopper je omdat je rugpijn of hoofdpijn hebt? Schreeuw je naar je kinderen dat ze moeten opschieten,
De meeste mensen zeggen iedere morgen min of meer dezelfde dingen. Hoe beïnvloeden deze dingen die je zegt jouw begin van de dag. Zij het positieve, opgewekte en mooie dingen. Of is het geklaag en veroordeling. Als je moppert en klaagt en kreunt, bereid je je voor op zo'n dag.
Welke gedachten heb je vlak voor je naar bed gaat. Zijn het krachtige helende woorden of gedachten van armoede en zorgen. En ik bedoel met armoedige gedachten niet alleen gedachten over gebrek aan geld het kan ook een negatieve manier van denken zijn over je leven. Over een deel dat niet goed gaat. Maar je je zorgen over morgen. Gewoonlijk lees ik iets positiefs, voordat ik ga slagpen. Ik ben me ervan bewust dat ik in mijn slaap een heleboel zaken verwerk, wat me voorbereidt op de volgende dag.
Het helpt enorm om problemen en vragen die je hebt over te geven aan je dromen. Je dromen kunnen je je helpen bij het hanteren van wat er gebeurt in mijn leven.

Je bent de enige persoon die denkt in jouw hoofd. Niemand kan je dwingen om op een andere manier te denken. Jij kiest jouw gedachten en jij vormt de basis van je zelfspraak. Als je dit meer bewust wordt, wordt het je ook duidelijker hoe dit proces werkt. Als je je gedachten en woorden goed in de gaten houdt en je jezelf kunt vergeven dat je nog niet perfect bent. Sta jezelf toe om jezelf te zijn, i.p.v. te vechten om een supermens te zijn die slechts in andermans ogen acceptabel is Zo ga je langzaam het leven meer vertrouwen en het als iets vriendelijks zien. Zo ga je het jezelf een stuk gemakkelijker maken. Je humor werk minder scherp en meer echt grappig. Ga werken aan het loslaten, minder veroordelen , loslaten van kritiek. Stop met nare verhalen vertellen, .. ed.
Een leuke slot oefening. Leg een cassetterecorder bij de telefoon en druk elke keer dat je belt of opgebeld wordt de opname knop in. Als het bandje vol is luister je naar wat je gezegd hebt en hoe je het zei. Waarschijnlijk zul je zeer verrast zijn. Je zult de woorden die je gebruikt beginnen te hoeren en de stembuigingen. Je zult je er bewust van beginnen te worden als je jezelf iets drie keer of vaker hoort zeggen, is het een patroon en kun je het even opschrijven. Sommige kunnen positief en steunend zijn, maar je kunt ook een aantal hele negatieve patronen hebben die je steeds maar weer herhaalt.


Voordelen van het moeten.. (het hoort zo.. e.d.)

• Je kunt troost zoeken in het een goede jongen of meisje zijn. .. jezelf een schouderklopje geven omdat je gehoorzaam ben.t
• De gehoorzaamheid aan het externe moeten geeft de de gelegenheid de verantwoordelijkheid voor je houding te leggen op het moeten i.p.v. op jezelf.
• Je moetens maken het mogelijk de anderen te manipuleren. Door iemand anders voor te houden dat iets zo of zus moet gebeuren, kun je de ander iets laten doen wat jij graag wilt.
• Het is makkelijker je op moeten te kunnen beroepen als je het zelfvertrouwen mist.
• Je kunt jezelf rechtvaardigen en vijandig gedragen als anderen de moetens die jij voor jezelf en anderen hebt niet onderschrijven.
• Je kunt goedkeuring winnen door je te conformeren. Je voelt je goed als je je aanpast, het vervult de oude behoefte aan goedkeuring.
• Zolang je je op anderen instelt en op hun successen en falen afstemt hoef je niet aan jezelf te werken.

(Samenvatting uit: je kunt je leven helen van Louise Hay, gemaakt door Marlijn Coaching & organisatieadvies, Stationsstraat 4, 4761 BS Zevenbergen, email Ruigrok@marlijnadvies.nl www.marlijnadvies.nl Tel: 0168-336771)

Oefening Moeten versus willen

MOETEN VERSUS WILLEN Oefening van Louise Hay

Gedachten en woorden creëren onze toekomstige ervaringen,

Persoonlijk Leiderschap volgens Steven Covey

 Hoe ontwikkel je persoonlijke leiderschap? (Steven Covey)

De visie van Steven Covey: Waar draait het om bij Steven Covey? Waar gaan al zijn boeken over? Als je het in twee woorden moet samenvatten is het Persoonlijk leiderschap.
Hoe kan ik leiding geven aan mijzelf zodat ik vervolgens ook leiding kan geven aan anderen.

Geloof in jezelf en maak contact, contact maken tijdens een gesprek.

Waarom is het zo moeilijk om echt contact te maken in een gesprek? Door interne verwarring proberen we veel te veel dingen tegelijkertijd te doen. In ons innerlijk strijden ratio, logica, emoties en creativiteit om voorrang, vooral als er veel van het gesprek afhangt. Judith Janssen, van Eprom Organisatie Adviseurs, belicht hier hoe je in gesprekken echt ‘contact' kunt maken.